top of page
  • Maike Nutzel

Hoe vliegt een kite?

Een kite is zwaarder dan de lucht, dus hoe blijft die hangen in de lucht hangen? Dit is op basis van aerodynamica, of terwijl de wetenschap van de beweging van gassen, en dus in dit geval lucht. Het is ook op basis van aerodynamica dat we kunnen uitleggen hoe een vliegtuig met zo veel gewicht in de lucht kan blijven hangen. Aangezien een kite en een vliegtuigvleugel heel vergelijkbaar zijn in theorie, kunnen we het beste eerst uitleggen hoe de aerodynamica rond een vleugel werkt.


Laten we de wind om de vleugel volgen door twee luchtdeeltjes te volgen. Een gaat langs bovenkant van de vleugel en een langs de onderkant. Wat een gek effect is, is dat deze twee luchtdeeltjes tegelijkertijd aankomen. Over de bovenkant van de vliegtuigvleugel moet het deeltje een langere weg afleggen dan aan de onderkant. Aangezien de deeltjes tegelijkertijd aankomen, betekent dit dat het bovenste luchtdeeltje sneller moet bewegen.

Doordat alle deeltjes aan de bovenkant van de vleugel sneller bewegen aan de bovenkant dan aan de onderkant, ontstaat er een drukverschil. De wet van Bernouille zegt namelijk dat sneller bewegende deeltjes een lagere druk veroorzaken. Door dit drukverschil ontstaat er een lift. Een kracht die de vleugel omhoog duwt.Dit is dus hoe een vliegtuig vliegt en in de lucht blijft hangen. Werkt dit ook zo voor kitesurfen? Nou eigenlijk wel ja! Stel je nu in plaats van de doorsnee van een vliegtuigvleugel de doorsnee van een kite voor. Net als bij de vliegtuigvleugel, ontstaat er een een drukverschil dat de lift geeft van de kite. Dit is dus hoe de kite in de lucht blijft hangen!35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Windeffecten

bottom of page