top of page

Tweedehands kite kopen?

Bijgewerkt op: 29 jul. 2021

Yes, je bent hooked en super verslaafd aan kitesurfen! Je hebt je allereerste kitesurf lessen erop zitten en bent nu het internet aan het af koekeloeren naar je allereerste (tweedehandse) kite-set! Deze blog is bedoeld om je een beetje wegwijs te maken waar je op moet letten wanneer je een tweedehands kitesurf setje gaat aanschaffen.


Er zijn een aantal puntjes waar je rekening mee kan houden bij de aanschaf van een kitesurf set. Zo is het belangrijk dat je het doek goed checkt op slijtage en gaatjes of kleine scheurtjes. Hieronder vind je een checklist waar je op moet letten.


Kite

Type

Voor een beginner raden wij altijd een delta of een hybride kite aan. Dit is een combinatie tussen een C-kite en een bow kite. Voor meer over verschillende type kites, klik hier.


Maten

Welke maat kite moet ik kopen? Dit hangt voornamelijk van je gewicht en je budget af! De meeste mensen beginnen met 1 kite, dan raden wij een 9 of een 10 meter aan voor iemand van 75 kilo. Ben je veel lichter dan ga je een maatje kleiner, zwaarder een maatje groter. Heb je een groot budget en wil je meer kites kopen dan zijn dit veel voorkomende combinaties:

- 9 en 12 (> 75kg)

- 8 en 11 (< 75kg)

- 7 en 9 en 12

- 8 en 10 en 12


Jaar

Koop bij voorkeur geen kite die ouder dan 4 of 5 jaar oud is. Kitesurfen is een jonge, steeds populairder wordende sport, waardoor het materiaal continu blijft innoveren. Hierdoor zijn de kites van de afgelopen 4 á 5 jaar een stuk beter, betrouwbaarder en veiliger gemaakt. Oude kites zijn vaak ook veel gebruikt waardoor ze meer schade gevoelig zijn en dus gevaarlijker.


Leading edge

Pomp altijd even de kite op en laat hem een tijdje liggen. Je wil natuurlijk niet dat de kite langzaam leegloopt of iets van lucht verliest. Check ook of het inflate en deflate systeem nog goed en fijn werkt. Ook de stiksel onder de leading edge mogen niet versleten zijn.


Trailing edge

Check of het doek bij de trailing edge nog (redelijk) nieuw en gezond aanvoelt. Het mag niet te zacht of zijdeachtig voelen, het liefst wil je dat wanneer je het tussen je vingers wrijft het nog een beetje knisperend klinkt.


Algehele staat doek

Het maakt niet zoveel uit als er reparaties zijn geweest, want het is niet zo dat reparaties het doek verslechterd, maar vraag er altijd wel naar! Check of de reparaties professioneel en netjes genaaid zijn. Als er reparaties aanwezig zijn op het doek, brengt dit de waarde van de kite iets omlaag, dus afdingen maar! Controleer zelf ook nog een keer op scheurtjes en gaatjes en kijk of de naden en stiksels niet versleten zijn of loslaten.


Strut buisjes

Let erop dat de buisjes die zich tussen de leading edge en de struts bevinden niet aan het smelten, kleverig of gebroken zijn.


Bridles

En als laatste check even de bridles op slijtage en knoopjes.


Bar

Lijnen

Er mogen geen knoopjes in de lijnen zitten. Ook is het fijn als de coating nog redelijk is, en niet dat de lijnen helemaal aan het pluizen zijn. Daarnaast altijd controleren of beide stuurlijnen en beide powerlijnen even lang zijn.


Quick release

Je wilt natuurlijk dat de quick release goed werkt en soepel los schiet. Check of die niet ergens blijft hangen en of die weer soepel terug te monteren is. Check meteen of de chickenloop er nog goed uitziet en of de donkey dick er niet gemakkelijk uitvliegt.


Jaar en merk

Is de bar van hetzelfde merk als de kite? En klopt het jaartal ook. Een iets oudere bar kan zeker geen kwaad, maar vraag er wel even naar!


Trimsysteem

Houd de bar even vast aan de chickenloop en controleer of de power en depower kort nog smooth werkt. Tot slot mogen er geen scherpe randjes zijn in het gat in de bar waar de depower lijn doorheen gaat!



109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Windeffecten

bottom of page